Groen vergaderen in 5 eenvoudige stappen: de Gemeente Groningen ging u voor

Groen vergaderen in 5 eenvoudige stappen: de Gemeente Groningen ging u voor

Groen vergaderen in 5 eenvoudige stappen: de Gemeente Groningen ging u voor

23 mei 2017

Donderdag 18 mei opende de gemeente Groningen haar tweede, duurzame vergaderruimte. De Hoorzittingszaal aan de Kreupelstraat is nu, net als de duurzame kamer aan het Zuiderdiep, een CO2-neutrale ruimte die is ingericht met duurzame materialen zoals gerecyclede verf en led-verlichte beeldschermen. Op deze manier bespaart de gemeente maar liefst 70% energie ten opzichte van de oude situatie. 

 

Voor de gemeente Groningen was het een logische stap om deze duurzame kamers te realiseren. De gebouwen van de gemeente zijn al erg duurzaam op het gebied van inrichting. “Onze meubels bijvoorbeeld zijn al cradle-to-cradle: alle gebruikte materialen kunnen nadat de meubels zijn afgeschreven opnieuw gebruikt worden,” vertelt adviseur huisvesting Ronald Toth bij de opening van de eerste kamer.

 

Het herinrichten van vergaderruimtes lijkt een grote opgave, maar volgens de gemeente is het eenvoudig om ruimtes duurzaam in te richten. In dit artikel staan 5 stappen die de gemeente Groningen nam om te komen tot de duurzame kamers, én tips voor organisaties die dit ook ambiëren.

 

 

 

1. Verf de ruimte met gerecyclede verf

De muren van de duurzame kamers werden opnieuw geschilderd door Lenferink. Zij maakten daarbij gebruik van gerecyclede verf. Jaarlijks gooit Nederland zo’n 10 miljoen kilo verfrestanten bij het afval. Bij elke schilderklus blijft namelijk tot 20 procent per emmer over. Van deze restanten kan 3,5 miljoen kilo watergedragen verf opnieuw gebruikt worden. In Nederland gebeurt dit door afvalverwerker SITA. Sinds 2013 werken zij samen met verschillende verfbedrijven, waaronder Lenferink.

Lenferink is erg tevreden over het eindresultaat. “Het is een prettig product, van structuur iets dunner dan de normale latex saus, maar de dekking en verwerking is goed.”

2. Richt de kamer opnieuw in met duurzame meubels

Als er dan gekozen wordt voor een verbouwing van de ruimte, dan is het ook mooi als er nieuwe meubels in komen te staan. En deze meubels kunnen van gerecycled materiaal zijn. De tafel in de duurzame kamer aan het Zuiperdiep heeft een toplaag gemaakt van bermgras die is behandeld met duurzame lak gemaakt van aardappelzetmeel. Het onderstel van de tafel is niet geverfd maar gelakt.  


De vloertegels waar de tafel op staat zijn gemaakt van visnetten die uit de oceaan zijn gehaald. Dit zee-afval wordt verwerkt op verschillende plekken, maar vooral op de locatie waar het afval is opgehaald. Arme, afgelegen gemeenschappen in India en de Filipijnen hebben hierdoor een circulaire economie op kunnen zetten. Projecten als Net-Works hebben hierdoor een sociale impact en een positief effect op het milieu.

 

De vergadertafel met toplaag van bermgras.

 

3. Vervang de bestaande verlichting voor led-verlichting

Boven de tafel in de duurzame kamers hangen stijlvolle en energiezuinige led-lampen die met behulp van een regelaar feller of zachter gezet kunnen worden. Hiermee heeft de gemeente een energiereductie van maar liefst 70 procent ten opzichte van de oude situatie gerealiseerd. “Dat komt puur door het gebruik van led-verlichting in plaats van halogeen en doordat we voor het meest energiezuinige presentatiescherm hebben gekozen”, licht Ronald toe. 

 

Een groot voordeel van led-verlichting is het lage stroomverbruik. Een led-lamp verbruikt bijna 90% minder stroom dan een halogeenlamp van 40 watt. Hierdoor is het gebruik van de led-lampen goedkoop, ondanks de relatief hoge aanschafprijs (€ 4,25 ten opzichte van een halogeenlamp voor € 0,75). Daarnaast gaat een led-lamp langer mee dan een halogeenlamp: de gemiddelde levensduur van een led-lamp is 15.000 uur. 

 

“De lampen zijn aan te passen op de stijl van het overleg”, zegt Saskia Zwiers, campagnecoördinator Groningen geeft energie. “Ze kunnen behalve een hard wit licht ook een gelig licht verspreiden.”

Deelnemers zien de energie-besparende maatregelen aan de wand van de duurzame kamer. 

4. Laat deelnemers zélf energie opwekken

Laat deelnemers aan de vergadering zélf hun verbruikte energie opwekken. Dat kan door middel van hometrainers die kinetische energie, dat wordt opgewekt tijdens het sport, omzetten in elektrische energie. 

 

Het idee om hometrainers te gebruiken binnen kantoorpanden van de gemeente was één van de winnende plannen bij een prijsvraag van Gresco eerder dit jaar. “[De hometrainers] komen op termijn ook hier in het gebouw te staan, maar dan in o.a. de ontmoetingsgedeeltes”, geeft Ronald aan. “Dan kun je tijdens het overleg met je collega energie opwekken.”

5. Serveer een duurzame lunch

Organiseer je een lunchvergadering? Dan kan je kiezen om een vegetarische lunch te serveren. Tegenwoordig is meer dan de helft van de Nederlanders ‘flexitariër’ en kijkt er dus niet van op als er een dag geen vlees wordt geserveerd.

 

In plaats van vlees kan je spinazie, noten en zaden serveren. Hierin zitten omega-3-vetzuren, vitaminen en mineralen die volgens de Hersenstichting zorgen voor gezonde hersenen. ‘Brainfood’ dus, waardoor de vergadering niet alleen duurzaam, maar ook productief is.