Bestuurders aan de slag met 'Speur de Energieslurper' › Monitor Klimaatbeleid Groningen

Bestuurders aan de slag met 'Speur de Energieslurper'

Bestuurders aan de slag met 'Speur de Energieslurper'

14 feb 2019

Hoe zien onze ambities eruit en hoe gaan we daaraan bijdragen? Dat kregen de bestuurders van onze 41 partners voorgelegd tijdens de bijeenkomst die woensdag 13 februari plaatsvond. Zoals op dit platform te lezen valt zetten onze partners zich al flink in om de energietransitie te versnellen. Het betreft vaak grootse technische projecten (denk bijvoorbeeld aan een zonnepark op eigen bedrijfsdak of een wagenpark op groen gas). Wat dan vaak vergeten wordt is dat met kleine gedragsaanpassingen flinke energiebesparende slagen te halen zijn op het thuisfront en de werkvloer. En daarom werd tijdens deze bijeenkomst het spel 'Speur de Energieslurper' geïntroduceerd bij de bestuurders. 

FC Groningen

Hans Nijland (algemeen directeur van FC Groningen) trapt de bijeenkomst af

 

De bijeenkomst vond plaats in het stadion van FC Groningen waar Hans Nijland (algemeen directeur FC Groningen) de bijeenkomst aftrapte. Met veel passie praatte hij de groep bij over FC Groningen. André Snakenborg (manager accommodatiezaken FC Groningen) vertelt de aanwezigen hoe FC Groningen -partner van dit platform- zowel in eigen gedrag als technisch inzet op duurzaamheid. Zo zijn er in het stadion slimme toepassingen geïmplementeerd, die het energieverbruik structureel hebben gereduceerd. Ook bestaat een deel van hun wagenpark uit auto's en busjes op groen gas. Wel liet hij weten dat de verlichting in het stadion nog vervangen moet worden door LED-verlichting. 

CO2-neutraal?

Om de partners duidelijk te maken dat er nog flink wat stappen moeten worden gezet presenteerde Lammert Wiersma (E&E advies) de nieuwe CO2-monitor. Daaruit bleek dat de beoogde cijfers en de behaalde cijfers met betrekking tot CO2-uitstoot (nog) niet op elkaar aansluiten. Van de CO2-reductie die we in 2023 moeten halen ten opzichte van 2017, behalen we met de huidige lokale en kwantificeerbare plannen maar 10%. Dat is uiteraard te weinig dus we moeten nog veel plannen maken voor de nabije toekomst. Verder bleek uit deze presentatie dat bedrijven een grote rol kunnen en moeten spelen om de CO2-doelstellingen te behalen. Wouter Bolhuis sprak namens de gemeente Groningen en liet in zijn presentatie weten dat Groningen wel vooroploopt in de plannen en de uitvoering met betrekking tot de energietransitie. Het nieuwe coalitieakkoord 'Gezond, Groen, Gelukkig Groningen' sluit hier goed op aan. 

Speur de Energieslurper

Maar wat kunnen onze partners nog meer doen om bij te dragen aan de energietransitie? Daar gaf Monique Oosterbaan (Bedrijfkracht) het antwoord op. Eerst toetste zij de aanwezigen op hun energieslurper-kennis door te vragen welke apparaten in huis de meeste energie verbruiken. Ook werd tijdens een snelle 'cross the line' gekeken welke aanwezigen de meeste energiebesparende maatregelen in huis hadden getroffen. Na deze actieve intro presenteerde Oosterbaan 'Speur de Energieslurper'. Zij vertelt hoe Bedrijfkracht is gestart met medewerkers van Enexis Groep, Nederlandse Gasunie en Hanzehogeschool Groningen om de samenleving duurzamer te maken. Dit doet Bedrijfkracht onder andere door leveranciers te benaderen en groepskortingen te bedingen voor de beste maatregelen om energie te besparen. Met hun spel 'Speur de Energieslurper' willen zij ook de werknemers activeren om energiebesparende maatregelen te treffen. 

 

Monique Oosterbaan spreekt namens Bedrijfkracht en toetst de aanwezigen op hun energieslurper kennis

 

"Een leuke competitie", dat is hoe het spel werd ervaren door werknemers van de Gasunie. Britta van Boven (Manager Strategie en Innovatie Gasunie) vertelt hoe werknemers van Gasunie de afgelopen tijd de strijd met elkaar aangingen aan de hand van twee koffers (één voor elektriciteit en één voor warmte). Althans, deze competitiezucht was niet de insteek maar stiekem gebeurde dat toch. Binnen teams van meerdere werknemers werden de koffers doorgegeven. In deze koffers zitten onder andere stroommeters en warmtecamera's. Zo konden zij precies zien waar hun grootste energieverbruik zit. Naast gedragsveranderingen thuis, bleken de werknemers zich ook meer bewust te worden van energieverbruik op de werkvloer. En dát is precies waar dit spel om draait. 

 

Britta van Boven spreekt namens de Gasunie over hun ervaring met Speur de Energieslurper

 

Aan de slag!

Energiebesparing ligt dus niet alleen bij het nemen van technische maatregelen, maar ook door werknemers te betrekken. Met 'Speur de Energieslurper' krijgen onze partners de kans nog meer bij te dragen aan de energietransitie.